Пускам една фотка, набързо избрана...
Готов съм за критика само моля с обосновки :)
Пускам една фотка, набързо избрана...
Готов съм за критика само моля с обосновки :)
Добре дошъл и да те захапя!
Хубава мъгличка. но да е била и малко по-силна щеше да е по-добре. Клоните горе малко отвличат, но пък и придават обем. За да го направя малко по-несиметрично бих изрязал малко от долу(до където започва левият бордюр). А може и самата камера да се вдигне по-нагоре за да излезе и малко повече небе.
Хехе,аз пък точно обратното писах ама нещо ми се скапа връзката в момента на публикуването:):)
Снимката ми харесва,но и аз бих направил 1,2 неща:бих отишил 3,4 метра по-напред за да излезе от кадъра храста долу в дясно ,както и тези близките клони горе.Бих наклонил камерата надолу за да намаля бялото небе(някъде до по-ниския от близките клони горе в ляво) и да оставя само сивата ,безцветна мъгла в клоните.Е,да,така ще се вкара повече асфалт,но го предпочитам пред чисто бяло небе.
Като цветове е екстра!Ненаситени,почти ЧБ,въздействат точно ,както въздейства един такъв мрачен,мъглив следобед(сутрин).Изборът на широк обектив също е удачен ,според мен.
Хоризонта ми идва доста крив и силно ме дразни. Също бих минал по-напред, завъртам си фотоапарата за хоризонтален кадър и спестявам прегорялото небе и асфалта. След това може по краищата да кропя леко ако имам твърде излишни елементи по кадъра.
аз съм на мнението на тарзан, също бих кадрирал изрязвайки отдолу до началото на левия тротоар. също е твърде вероятно да го десатурирам и да му слоша малко софт фокус за мекота. готина фотка.
dau, добре дошъл на ел. стол:)
Любима тематика и място:). Парк, алея, мънички фигурки, дълбочина. Абсолютно за вертикална позиция съм. Аз също бих отрязала отдолу до левия бордюр в тази ситуация, но много по-вероятно е това да го направя още в главата си, преди да съм хванала щрака. Хоризонталния кадър предполага по-широка алея и по-ниски клони или дървета отстрани. Абсолютно за B&W съм, като засиля бялото и черното (и омекотя прозиращото бяло небе в сивеещо), защото мъглата е малко постна. Не бих казала, че храста в дясно ме дразни кой знае колко. Но ако гоним симетрия и чистичък кадър е добре... стига това да е целта. Всеки има различни подбуди един кадър да е съвършен или не. Черните борови клончета мен малко ме дразнят в тоя си обем. Или ще вършат работа на винетиране и "обгрижване" на фокуса, т.е. да се дръпнеш по-назад или да ги няма. Само, че мен ме кефят точно 2-те дървета, дето сплитат клони като свод. И понеже точно с такава идея имам кадри, разбирам защо визуалния кроп в главата ти е бил до там. Картината е динамична. Хора не минават постоянно по тия алеи зимъска, в гадно време... и сигурно си бързал да не изспушнеш момента:). Не може всичко да е идеално в природата. Но пък може да се стремим към идеалния Момент за отщракване и да го чакаме търпеливо. Готин кадър.
Мерси на всички за мненията :)
Жоре кадъра е десатуриран донякъде, не помня колко точно, но в оригиналния си вариант въпреки мрачното и мъгливо време си има цветове :)
А за момента наистина си бързах, но и продължавам да търся перфектния кадър :)
Аз го видях веднага почти, но се зачудих дали мога да кажа нещо. Харесва ми. Малко може би ми пречи асиметрията на бордюрите - не че асиметрията сама по себе си е кофти, просто в такъв кадър като че ли ми се иска да няма такива неща по краищата, които да отвличат погледа. Но, като Ети, бих го изравнил още при снимането, с една грачка вляво може би. Но може да не е било удачно - така с преплетените клони точно това небе много кефи.
Второто нещо е, че наистина стои леко наклонено надясно - може би е от терена нещо, защото иначе фигурите стоят изправени. Бих пробвал да килна половин градус наляво.
Последното сигурно е от моя монитор - стои ми с нисък контраст малко. Едни автоматични нива може да оправят това - но май никой по-горе не каза нищо, така че от моя монитор ще да е.
Това е - аз не бих рязал, освен при кадрирането леко вляво и това дето казах за леко бутване наляво. Готин кадър. :)
Не бях обърнал внимание, ама сега като казахте и на мен ми се вижда леко крив хоризонта, но с прави хора :) луда работа!
А с бордюрите е умишлено така диагонално да водят навътре в кадъра, но явно не е било много удачно :) трябва да си погледна другите кадри от серията как са :)
Според мен, ако още в роу го беше кропнал, щеше да се завърти точно както си требе;).
turin, аз казах ако ще е в B&W да се засили бялото и черното, че може и сивото да се пипне. Понякога голяма играчка пада докат ги натъманя. Не е от монитора ти:). И на мен ми липсва контраст.
Според мен контарста си е точно като за мъгла.
Усещането за кривината според мен идва от пъкнатината в асфалта, която си е наклонена, защото си е малко в страни от средата. Водещите линии на бордюрите също се различават много малко и така объркват допълнително представата за право и криво. За да не се усеща предлагам някак си да се завърти равнината на снимката, но това е твърде сложно да го обясмя...
за какво ви е контраст в мъглив кадър?
как се кропи в роу точно? това май не съм го мяркал как става
За контраста-точно както Жоро казва.Колкото повече контраст,толкова повече се отдалечава от идеята за мъгливо,мрачно,тайнствено дори.Сложи ли един аутолевълс и смятай,че небето е яко изпечено.То и сега се държи на косъм от прегаряне.
Жорка,в ACR-то има опцийка за кроп и за изправяне.Горе в ляво бутоните до "ръчичката":))а е тарикатско като изправиш примерно хоризонт и автоматично се кропи до най-голям размер:):)
верно ли? никога не ми е правило впечатление баси :)
сигурен ли си че говорим за кроп при самото конвертиране още? на моя цс не виждам подобно нещо.
Жоре има още в роу кроп :) и си имаш по-малко файлче в ФШ :)
ама аз никога не съм го ползвал :)
Добре дошъл на борда!(почвам с пожеланията) Здраве и повечко време за снимане с кеф, да ни радваш с хубави фотки и кротки коментари :)))
Сегаааа, вече сме на килимчето :
1.Композицията е хубава бих казал - класическа.
2.Хоризонта наклонен надясно с един градус(на око)- иска изправяне
3.Малко контраст иска за изчистване мъглата в предния план и подчертаване на далечния където и без това си е гъста, също така стволовете на дърветата ще станат по-тъмни и ще се усили усещането за величествеността на хубавата гора.
4.Според мащаба на снимката предлагам отрязване на сантиметър-два отгоре от най-светлото за да не лепва и задържа погледа на зрителите точно там.
5.При това ниво на сатурация според мен стои дилемаата или опит за засилване на цветовете(несигурен резултат)или моята версия - черно бяло с финосване чрез левълс и контраст. Благодаря за търпението с което стискайки зъби ще прочетеш коментара ми :)
П.С. Сори ако повтарям някои мнения,ама писах без да чета коментарите преди мен.Ето една моя нескопосана версия на подобен сюжет,сори за качеството ама със сапунер толкоз :)
Ми да, ето - Марков го е показал - чудесна тоналност:). Аз си спрях за малко нета в къщи, иначе и аз щях да пусна за пример една фотка с мъгла. Въобще не е казано, че небето ще остане прегоряло, като пипаш бяло и черно. Просто там ще се омекоти допълнително. А и при засилване на бялото ще стане по-отчетлива мъглата. Това ми беше идеята. За кропа в роу, че аз винаги от там кропя, макар и рядко:), щото и размер може да зададеш:). Супер удобно си е.
You must log in to post.