bokeh club » тела, обективи

Super Takumar 85/1.9

(6 posts)

1. Та всичко почва през зимата на 53-та:
    Такумар(Asahiflex) (53-57) 7/4 49mm 370gr.
    Такумар 83/1.9 (57-59) 7/4 49мм 440гр.(може би никога не произвеждан)
    Ауто Такумар 85/1.8 (60-64) 5/4 55мм 330гр.
    Супер Такумар 85/1.9 (65-71) 5/4 58мм 340гр.(до номер 444хххх)
    Super-Multi-Coated Такумар 85/1.9 (71-72) 5/4 58мм 340гр.(същият като горният)
    Super-Multi-Coated Такумар 85/1.8 (72-75) 6/6 58мм 340гр.
    K-bayonet
    SMC Pentax 85/1.8 (75-77) 6/6 52мм 331гр.(началото на К-байонет и обективите са същите като резбовите; прави впечатление че са успели да намалят големината на филтъра от 58 на 52мм)
    SMC Pentax-M 85/1.8 (77-84) 6/6 49мм 250гр.

Бройката която имам е една от последните преди да се пусне многослойната просветка. Това е може би най-много променяният обектив на Пентакс и един от най-тачените...

Малко снимки от студиото:

Всичко е правено на ф2, на 800 ИСО, конвертирано с BibbleLabs, скалирано и шарпнато символично(0.5/0.5/0) и повечето кадри са десатурирани.

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. Супер са станали портретите, на мен фаворити са ми както вече споменах и преди тези от 12 нататък с пряко насочената светлина! За обектива - типичната такумарска рязкост е леко смекчена, но въпреки всичко с доста детайли е изображението за портрет,може би и осветлението ги подчертава. Цветовете са естествени,студийното осветление е добро,само на някои от снимките има полета с оранжев оттенък,обработвал ли си нещо по-особено? Мащаба и пропорциите са правилно предадени без изкривявания,но това си е портретен обектив естествено. Харесва ми стъклото,заслужава уважение и ти добре си се справил за любител :)

3. Оранжевото прозира на 111. Съжалявам, но е от многото потъмняване в джейпег. Просто аутолевела на Баибъла го е много просветлил и исках да не е така светло, но явно са се появили артефакти...

Иначе е десатурирано на 50% и яркостта е намалена с 10-20%.. Това разбира се е добре да се прави в байбъла.

На места не съм успял да фокусирам или скоростта е много ниска. Като цяло ми е трудно да го ползвам на средни разстояния, но на 2-3м е лесно.

4. добре са, аз лично бих искал снимки навънка да зяпаме рисунъка.. :)

ако ти се намират

5. Нашият фотоклуб е на зяпачи на млади момичета и снимаме в студио. За лятото е планирано снимане на плаж. Ще опитам да намеря нещо снимано на вън с това стъкло.

Просто исках да покажа че обектива, ако се фокусира добре, е остър. До тази сесия си живях с представата че е много мек отворен.

6. Добро стъкло, харесва ми. Наистина, както казва Марков и на мен ми изглеждат меки линиите на места, но при силна светлина си личи рязкостта. Завиждам чистосърдечно, че може да се тествате в студийна среда. На мен това ми липсва като опит. И модела си го бива - 14-та ми е фаворита!... 3,8,9,11,12,13,14... чудесен ъгъл. Честно казано, по мой вкус са:). Браво. Десатурацията добре подхожда.

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.