bokeh club » фотки

За портретчета, дето някои ме закачиха :)

(11 posts)

1. User has not uploaded an avatar
    dau

bokeh addict

Да метна нещо набързо от събота...

не бях завинтвал канонския 50/ф1.8 прилично обективче като се има предвид цената му от 60$

муделчи

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

Не е лошо обективчето. Не ми изглежда като отворено на 1.8. Пръстчето в дефокуса и "погледа" кефят много.

Не обичаш да те кропват, но за дъм по-ясен съм направил едно копие:
    редакция

За да се наблегне на погледа може да се изреже малко косата до къдричката(така и тя ще е по-забележима). Така и лицето няма да се конкурира с погледа за центъра. Друг вариант който бих пробвал е от малко по-далечко, но там отивам в категорията фантастика(какво ще се вижда друго и т.н.)

Между другото много странен захват на камерата.

3. никоните много шават, затова :-)

4. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Да и аз това забелязах... много странен. Аз като се гледам на снимки имам по-скоро "мъжки захват". Дори с една ръка съм снимала;). Така, значи аз какво бих направила, ако снимам подобна ситуация - рязвам малко от челото и до къдрицата, но си искам брадичката и мааалко от ръката. Абе бих снимала малко по-отдалече:). Така ще се получи по-мека кожата, при 1.8 фокусирайки в окото. При петдесетиците бях дала един портрет отщракан така, само че беше на 1.7.

5. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov

зъл админ

Добро е обективчето, а за тази цена още повече, като гледам и плитичък ДОФ вади :)

6. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

Като Ети: искам брадичката и в краен случай за сметка на малка част от челото.

7. User has not uploaded an avatar
    dau

bokeh addict

Тарзан на 1.8 е :) мерси за кропа, кефи ме, аз не го бях видял от тази гледна точка :) е снимката като цяло е по-скоро тест... отколкото истински портрет, но мен си ме радва. А за захвата не съм убеден дали е Никонски или женски :) трябва когато държи канона да я снимам да сравня

8. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

OK. Струва ми се по-дълбок фокуса от 1.8, дори имам теория вече: когато снимаш от близо ефективно блендата става по-голяма (типичен пример е макро обектив). Може да е само усещане...

9. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

dau, тук всички сме светнати и големи мастери... а си пуснал кадър - тест не тест, кефи те не кефи, вече си на ешафода и докат се усетиш... айдеее;))). В тоя ред на мисли, аз почвам да се сещам, че вътрешно така съм се настроила да търся кадъра хахах, че просто не мога ей така да щракна, като за тест, което не значи че нямам куци кадри:). Сигурно, затова те подпукахме.

Иване, може и така да ни се струва... сега си гледах един авто на сигмата на 1.8, същата близост, но е по-мек... даже нарочно шарпих.

10. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

Тук сме цербери и особенно косматият...

Сигмата ти е 28мм, Ети. Това тук е 50мм и дофа е доста по-плитък. Нормално е широк обектив да бъде мек на отворена бленда. То не се предполага да има много неща в дефокус и се ползват около ф8. Вярно че на кроп камера те се приближават до нормален обектив като ъгъл, но дори и тогава ДОФа е същият.

11. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Да бе... сега се усетих, че глупости пиша.

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.