bokeh club » електрически стол

измерения (критика)

(13 posts)

1. turin
    turin

самолето самоплав

на вашето внимание :)

ще се радвам на коментари

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

Малко в множко са ми клоните. И по-специално старите листа в средата на кадъра. Някак и "рамката" не се е получила. Следобното слънце кефи, но някак не може да компенсира предните дефекти. Бих насочил камерата малко по-ниско за да са кръстовете още по-високо на снимката. Може би по-отворена бленда(ако може) да размаше малко предната част, но не вярвам това да помогне много.

3. User has not uploaded an avatar
    george

смешник с претенции

аз съм единствено против централния клон. не е достатъчно дефокусиран за да не се пречка. поне за моя вкус. трябва пак да идеш :)

4. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Ми да и аз съм като Иван и Джи. Ходи, мажи повечко, понаведи се ако трябва;). Слънцето и цветовете ми харесват, все едно пола-филтър си ползвал, нищо че са леко пастелни. Аз Невски честно не бих снимала, освен ако не му измисля някой яко изчанчен ъгъл... прекалено сниман е.

5. User has not uploaded an avatar
    dau

bokeh addict

Мен ме кефи ама наистина с малко по-голям дефокус както е казал Георги...

сега ми дойде идея... тука за софиянци специално... да снимаме Невски нещо друго така известно в града за да си покаже всеки гледната точка към даден обект... не че аз малко съм го снимал де :) и на филм и на цифра :)

6. turin
    turin

самолето самоплав

Мерси за критиките!

Да, търсех "рамка", поне малко. И също така нарочно да има листа в по-преден план, за да са дефокусирани. Този клон, за него се зачудих най-много докато гледах кадъра. Той не е в една равнина, а е по-скоро напред, в посока на църквата. Опитал съм се точно с този клон да направя по-осезателна дълбочината, да има нещо като триизмерно усещане.

Затова опитах клонът да не се разфокусира и отклонява от вниманието съвсем, а по-скоро той да е водещото в кадъра.

За цветовете - те са малко пипвани, при повече редакция на цветовете се губеше точно това 3-D. Автоматичен бял баланс на *istDL + корекция на кривата за достигане на пълно черно, при проявяване на RAW.

Обективът е Super-Takumar 85/1.9 @1.9. А "Невски" знам, че си е направо чалга да се снима, да. Въпреки това аз често когато минавам оттам, обичам да снимам - наистина е "изхабено" от снимане, но пък кадри винаги могат да се намерят и там :)

И да, ще ходя пак, точно там в тази градинка скоро ще се разлисти и ще закрие гледката, но може преди това да опитам още от тази визия. Ако нещо стане по-добре, ще се хваля в темата ;)

7. turin
    turin

самолето самоплав

@Dau: В Сф се събираме една малка групичка, първи тласък даде Йовко Ламбрев с идеята за SimpleStudio.org, което ще е любителско CreativeCommons студио, разбирано както като място, стая, така и най-вече като група хора. Идеята се разви в различни посоки, като един от ефектите е редовно събиращата се групичка за фоторазходки. Аз понякога пиша по нещо за това в блога си, от другите участници в AmbientForum там е и Марков. Събирането е за фенове и е "отворено" - тази събота ще се събираме пак, ела ако искаш (и другите, които имат възможност също!)

После ще пускаме снимки :)

/извинявам се за оф-топика, понеже Дау отвори дума по-горе, затова/

8. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

хехехе, градинките около Художественната и У-тета се съмнявам да не са любими на всеки софиянец или марсиянец като мен;). Аз поне минавам поне 4-5 пъти седмично през някоя от тях и също чакам малко листенца:). Винаги до сега съм снимала сама, с компания от 1-2 ма, които не са болни на тема фотография, та ми е малко странно, а и съм срамежлива;). И понеже тази седмица ще си ходя до морето ще си помисля за друг път.

9. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

Още един коментар Ясене: гледай да не ползваш много телеобективи на безкрайност. Както и този кадър са малко меки. Дори Зонара е мек. Може би трябва и доста да се затварят, но аз лично се отказах от подобен тип снимане. Късите теле обективи им е силата на близко и средно разстояние. Или поне така съм забелязъл.

10. User has not uploaded an avatar
    darksorrow

bokeh lover

e, омекването може да се дължи на даунсемплинга (ползвай бикубик шарпър, принципно, лично мнение). иначе... малко съм закъснял и вече доста са нахвърляли хората..

наистина смятам, че такива обекти е трудно да се снимат по начин, който безусловно да ти дръпне погледа, точно защото до голяма степен са се превърнали в ежедневие, виждали сме ги много и много пъти и съответно чарът им е поизбледнял.

основно тук ме подразни точно клонакът (голяма дума за клонка)... но тарзан вече каза точно каквото си помислих на прима виста.

поздрави!

11. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov

зъл админ

За мен фотката е не особено успешна заради гледната точка, големия клон е малкия проблем :) Постигнал си бих казал чудесен визуален хаос,заради многото малки клонки нахлуващи отвсякъде и плахо влизащата в дясно ела и отгоре няколкото едри листа от дървото също дърпат погледа. Няма смисъл да се търсят варианти от тази позиция е неспасяемо положението, освен с приклякане за да се открие храма и клонака да запълва небето отгоре. Интересно ми е обаче какво би се получило ако големия клон го сложиш на фокус и леко се приближиш за да остане по-дефокусиран храма? Май толкова ми идва за момента,ако се сетя нещо друго ще си кажа :)

12. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Ей Марков, това е добра идея;). И все пак ще трябва да поразкара еличката и клонака отдолу. Да мръдне една крачка напред и май ще стане;)

13. turin
    turin

самолето самоплав

Благодаря за идеите! :)

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.