bokeh club » електрически стол

Бойно кръщение :)

(16 posts)

1. User has not uploaded an avatar
    abdon

bokeh lover

Сядам на електрическия стол :)
    Надявам се да не подходите твърде злобно :)
    Снимката е от преди година :)

ashes

ПП. Опитах се да кача 2 снимки, но не се справих. Това ограничение на форума ли е, или аз не правя нещо както трябва?

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. не би трябвало да имаш грижи, качи я като следващ отговор ако трябва

3. User has not uploaded an avatar
    turin

самолето самоплав

Идеята е добра, но на мен не ми допада експозицията. Прекалено недоекспонирана е, мисля - има вероятност и да е от разлика в мониторите, но все пак. Аз бих ползвал малко по-дълга експозиция - така светлините в прозорците ще попрегорят и ще внесат още контраст с тъмнината вътре, като сенките ще са с повече детайли. Небето около камбанарията показва, че има място за по-дълга експозиция - явно при меренето апаратът е взел точково или централно-претеглено някое от ярките петна около прозореца. Те са добре експонирани, но пък малко се губи влиянието на снимката - аз бих рискувал да ги преекспонирам, за да изпъкне разрушението със сенките.

Вариант също може да е да се оставят цветовете (освен ако не е чернобял филм, разбира се). Те може би ще загатват повече за форми в сенките.

Второто нещо е, че иначе готината композиция с рамкирана камбанария в далечината малко се нарушава от нещо тъмно и правоъгълно в горния десен край на дупката. Не знам какво е и дали е можело да го избегнеш - нали при мен е много тъмно и неразличимо. Но ако не е част от конструкцията, щеше да е супер ако с крачка вляво или нещо подобно можеше да го избегнеш. Така сега рамкирането на камбанарията самото то става основен елемент в кадъра...

Иначе идеята ми харесва, хубав кадър ;)

4. User has not uploaded an avatar
    abdon

bokeh lover

turin: Благодаря за коментара
    Снимката е от Sony DSC - H1. Леко недоекспонирана е. Вероятно съм снимал на -1EV. Харесвам си снимките по-тъмни, но явно има и разлика в калибрирането на мониторите, понеже "нещо тъмно и правоъгълно в горния десен край на дупката" всъщност е тапет и при мен се вижда добре(тъмно е, но се разпознава). Иначе съм съгласен с това, че трябваше да е една идея по-светла. Тапета горе вдясно наистина дразни, но нямаше как да го избегна...освен да го отстраня :)
    Кадъра има явни недостатъци, но е един от първите смислени, които направих и си го ценя :)
    ПП. Чакам критика от останалите :)
    ashes

5. User has not uploaded an avatar
    tarzan

bokeh master

Да започна че и аз обичам тъмното, така че предпочитам първият вариант. При вторият детаилите разсейват според мен. Ако ще е вторият бих опитал да отворя блендата(макар да не знам на тази малка матричка дали ще има ефект) за да може църквата да е малко разфокусирана.

Единствената препоръка към композицията е да се опита по-ниска гледна точка. Така и парцалът дето пречи и на Ясен няма да се набива така на очи. Може би и дълбочината ще се вдигне. Това са спекулации...

6. харесвам просветления вариант. кадъра ми идва обаче прекалено натрупан. иначе в серия с още кади, включително детайли си заспива. класическо изнесен елемент в третините. хубаво се подава и крушката отгоре.

имаш ли кадър вертикален само на стената със слънчевото зайче на нея и от дясната страна камбанарията. аз бих си зел него кадър от това място :)

7. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov

зъл админ

Този кадър съм го виждал преди в един друг сайт :) Харесва ми това ,че дава много странно усещане с основната идея - контраста между апокалиптичната картина и спокойния слънчев изглед с църквата отвън. По същество, първия - по-тъмен вариант според мен е по-добре защото изпъква рамката на прозореца проектирана на стената и картината отвън се вижда по-добре,иначе във втория вариант се губи леко и погледа се задържа във вътрешността на стаята където "подробностите" особено на пода задължат погледа и отклоняват вниманието от основната идея. Освен това ако се вземе по-светлия втори вариант предлагам намаляване отляво с 1-2 см. за да се махне бялата рамка на портала която се набива в очи за разлика от по-тъмния 1-ви вариант. Странен и интересен кадър :)

8. имам предвид нещо такова

разбира се може би вертикален кадър. но общо взето това беше идеята ми

9. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Хъм, 1-ви вариант, но с още малко светлина. Бих махнала рамката от ляво, но ще оставя и двата прозореца, или единия... не знам, трябва да съм там. Особенно ако реша да наблегна на елементи и дефокус. Много особенно място, което няма как да усетиш изцяло гледайки отстрани. По-ниската гледна точка наистина спасява тапета в дясно да не виси така. Само да не бяха тия боклуци по пода, ех:). Хубав е кадъра. И аз напоследък търся изоставени места.

10. User has not uploaded an avatar
    turin

самолето самоплав

не отчитате факта, че мониторите наистина много се различават ;) дори и когато са калибрирани "на око" с карта с преливки, пак се различават ужасно много. виждал съм не само мои снимки на различни монитори, а и на други хора - на някои от вас също. разликата е отчайваща - а при разлика в осветеността (най-вече) човек се изкушава да прави корекции на експозицията, от това избива и цветен шум и нереални цветове...

може да помислим нещо за някакъв лесен и масово достъпен начин за калибриране и да си настроим мониторите ние във форума, с профил за форума. не говоря за профи калибровка, а за нас си, за горе-долу... особено някои от евтините тфт-та са трън в задника за настройване...

11. ясене ей това е истината

мисля че евтината версия (spyder2 express) беше 150 лева (а на нея тръгва софтуера на про версията). вие сте колко в софия? 6 човека? 8 човека? събирате по 20 кинта и готово. едно такова калибриране излиза над 30 кинта. с първото още сте си избили калибратора.

ние купихме за офиса spyder2 suite. и доволно обиколи на всеки и домашния комп и служебния лаптоп. вече е избито :)

12. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Нямам нищо напротив, стига и другите да нямат, но сега проверих в BMG в листата на Pantone и точно spyder2 express го няма. Има COLORVISION™ Spyder2PRO™ Studio. Пуснах запитване, ще видим. Иначе и при мен ги има тези различия м/у 2 нотбука и 2 десктопа по които вършея. Предлагаха ми да ми настроят при вносител на монитори TFT-то с продукт на EIZO за калибровка, но това ест. не е решение.

13. User has not uploaded an avatar
    abdon

bokeh lover

Подозирам, че има доста големи разлики в калибрирането на мониторите.
    За моя ползвам една програма, която дойде с него...състои се от 7-8 стъпки по нагласяне на яркост, контраст, отделни настройки за 3те основни цвята...

При мен първата снимка се вижда доста добре, без да има изцяло черни участъци. Детайлите долу се различават, но не отвличат погледа. Имам кадри от по-ниска гледна точка, но този ми харесва повече...може би трябваше да сваля висящия тапет :)Кропа не Георги не ми допада...сякаш ми липсва нещо в него...не предава атмосферата на мястото, а това ми беше основната идея :)
    За разфокусиране на църквата и дума не можеше да става :) при 6мм(35 приравнено) фокусно разстояние и максимална бленда 3.2 :) не ставаха нещата...а и по него време не ми беше съвсем ясно какво е това нещо DOF :)Тъкмо бях научил що е скорост и бленда и се забавлявах с комбинаците им :)
    Ако отида пак бих заснел мястото по съвсем различен начин...
    Къщата е много интересна. Намира в село Манастир. Изоставена е. Стената е паднала при земетресение. В съседната стая има подобна дупка. Собствениците са починали и явно оттогава никой не е стъпвал там...има зимнина...чисто нови(неразопаковани) дрехи...снимки...

14. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

Аз виждам чудесно всички детайли по първия кадър без настройка. Личеше, че има нещо особенно в къщата;). Виж старите снимки, дрехите, зимнината... цял разказ може да стане:).

15. User has not uploaded an avatar
    Eti

Фоткащото зайче

196.20 лева е spyder2 express от Adcom... ми помислете си.

16. User has not uploaded an avatar
    turin

самолето самоплав

Много изкушаващо, особено ако го направим комбина, като техниката, която се обменя. Аз в момента съм аут, не мога да изхарча и стотинка, но за по-натам може да се съберем ;) Сори за спама в темата на abdon. Айде другите, пускайте тока на стола :P

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.