bokeh club » тела, обективи

Super Takumar 200/4

(6 posts)

1. Малко детаили за модела:
    правен между 1965 и 1971(след това с добавен симулатор на блендата и нова просветка до 75-та)
    5 елемента в 5 групи
    58мм филтър
    136мм дължина
    555гр.(изцяло метал и стъкло)
    минимално разстиояние на фокусиране 2.5м

snimka

Малко снимки с това чудо:

1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Както обикновенно само конвертирано от Байбъл и изострено в Гимп с 0.5/0.5/0. Разбира се както винаги и всичко е на напълно отворена бленда в случаят 4.

Коментарите са добре дошли.

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. Добре рисува мамка му :)

На какво тяло са правени снимките?

3. Минолта 7Д, дау. Можеш да погледнеш exif-a. Единствената грешка е че изострянето е 0 при конвертирането от RAW и е само добавено 0.5/0.5/0 в гимпа.

Снимам с +1 за да може jpeg-a да е по-остричък, че Минолтата по подразбиране е мека. Някак от там запомня това и след това да го премахна в конвертора си стои в екзифа както е снимано.

4. Хубав обектив от снимките се добива представа че е с достатъчна острота и контраст,дефокуса по мое мнение е типично такумарски, при този шавлив врабчок,добре си се справил - все пак е ръчен фокуса. Кефи ме стъклото :)

5. Шаваше си малкият, но така се беше концентрирал в отражението си че не забелязваше много какво става наоколо. Нямам забележки по остротата, а и бокето ми се струва не така агресивно като на 105мм, макар това да зависи много отсветлината. Когато фона е по-тъмен е много по-мазно, когато е светло става по-остро. Това потвърждава тезата на Георги че бокето зависи повече от светлината от колкото от обектива.

6. Да и на мен много ми харесва, и серията с врабеца е голям майтап:). Направо си плаче да го отстреляш. Ловила съм врабци с 135 и е зор с ръчен фокус. Чудесно боке, хубав обектив за открито.

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.