bokeh club » тела, обективи

Pentax K100D Super

(34 posts)

1. Пентакс пускат нов модел на пазара. По-точно обновяват модела K100D. Новите неща са промяна на стабилизацията, за да се ползва за чистене на прах, кошче вътре за праха и нови контакти за ползване на новите (някои все още неизлезли) обективи DA* с вграден мотор.

http://www.pentax.co.jp/english/news/2007/200751.html

http://www.pentaximaging.com/footer/news_media_article?ArticleId=9997175

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=23792403

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=23801235

Като гледам, май е нещо като малко братче на K10D. Сега вече наистина стои въпросът заслужава ли си обновяване до K10D, като сигурно K100D Super ще е на доста по-ниска цена.

А и 6МП са си достатъчни за почти всичко любителско, както говорихме в предната тема.

Най-видимата разлика в полза на K10D като махнем мегапикселите май ще е вертикалния спусък, приоритетът на ISO, приоритетът на скорост и бленда едновременно и влаго- и прахозащитата.

А, и K100D Super остава с матрицата на серията DL/S/100/110 - 6.1МП, исо 200-3200. И е с огледала, не с призма.

А исо 3200 е използваемо в тия модели, не е безполезно нещо.

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. Гладайки цената от 400$ на американския пазар на К100Д се чудех защо така, но ето обяснението...

Започналото падане на цената на К10Д(вече е на нова от около 800 евро в Европа) ще се задълбочи.

По въпроса дали си струва К10Д: за тези дето искат призма и по-голямо/стабилно тяло си струва. За останалите не. Или поне от моята камбанария така виждам нещата.

ПС Това е връщане към миналото когато имаше МЕ и МЕСупер(пуснати в края на седемдесетте). Те обаче освен същото тяло, друго еднакво нямат и са доста различни камерки. Докато К100Д и К100ДСупер са почти еднакви(поне на спецификация и анонс).

3. Според последните слухове и обещания от самите Пентакс всяка година ще има по две нови камери - още не се знае дали изцяло нови или по два ъпдейта или един ъпдейт и една изцяло нова.

Някои казват, че K100D Super не е една от тези нови камери (готвят се за есента, естествено), а е само обновление на K100D за да може да се ползват новите SDM обективи DA*.

Кофтито в случая е, че не може да се направи обновяване само с фирмуер и съответно човек да си запази старата си камера - най-вече защото за новите обективи трябват още контакти на байонета за управление на мотора в обектива.

Аз лично се надявам след като наложат новия байонет с новите контакти за всичките си камери след това вече да пускат само наистина нови модели. И ако има обновявания, то те да са само фирмуерни. Тоест примерно аз сега ако можех да си обновя *istDL да е по-новите функции.

Като сложат на всичките си нови модели системата за стабилизация и прахочистене и новия байонет - то на практика "желязото" няма да има нужда да се променя. И ще може така - нови обновявания само през фирмуер. Ако го направят, евалла ;)

4. Дааа доста се доближава по функционалност до К10 :) освен това за мен при една и съща матрица по-малкото пиксели са предимство, но основното е че има контакти за СДМ обективи! Другото е бла-бла и не ме привлича защото не влияе особено на качеството, и накрая пак да спомена старата истина че обективите са най-важното. Бтв какво значи това "приоритетът на скорост и бленда едновременно" ?!?! Това си е един най-обикновен режим AUTO за леймъри:)))

5. Ами K10D нали има няколко режима с приоритет - Av, Tv, TAv и Sv. Отделно от "зеления" режим, програмния P и изцяло ръчния M.

(image from dpreview.com)

Av е приоритет на бленда. Настройваш бленда, апаратът мери другото
    Tv - на скорост и апаратът замерва другото
    TAv - задаваш скорост и бленда, апаратът преценява чувствителността
    Sv - задаваш чувствителност, апаратът замерва и преценява скорост и бленда

Та K100D Super май няма да има тия допълнителни режими с приоритет на чувствителност (Sv) и приоритет на скорост и бленда едновременно (TAv)

Не че е болка за умиране де - просто като разлика го отбелязах ;)

6. Бе за мен новия Супер си е компромисен, маркетингов модел. Явно Pentax са си поставили за цел да ловят всички разновидности на средния потребител. Идеята с нови модели камери е също похвална. Редно беше да се огледат и видят какво правят и останалите. Не че и при Canon има потресаващи промени в ниския клас, че понякога дори и към по-зле... поне от отзиви (300-350-400). При това К10Д наистина почва да му пада цената. Ако си нов потребител - чудесно - супер е за теб. Ама ако си набрал скорост с ist/s-l, а още повече с istD и разликата няма да е кой знае колко като пари, ами ще си вземеш големия. А че обектива и ти сте решаващото, то е ясно.

7. Забелязва се раздвижване на пазара... Виждат се вече Д80 за 800 евро, Сигма СД14кит за 1000, Канон Д30 за 880. Ето и така мечтаният Пентакс/Токина 50-135/2.8:
    http://www.fotokoch.de/sonder/744354.shtml
    за 550 евро в маунт за К/Н. К100Д е около 400 евро също. Не виждам разумна причина да се взема 400Д(над 600 евро) или Д40*...

8. иване тази токина за канон не е добра покупка... иначе за останалите може и да е гууд. все пак е 2.8. има ли някъде снимки с нея? и най-важното как се представя в контражур и като скорост на фокусиране?

9. За хора дето искат ФФ не е добър, но за останалите защо да не е добре. Компактен теле зум, какъвто Канон не прави. Снимки нямам но може да се потърси.
    Контраажур не е проблем за съвремено стъкло. Скоростта на АФ няма да е същата, но една от причината е че Канон не дава спецификацията на маунта си. Не много по-различно поведение от това на М$ и на всеки друг монополист.

10. абстрахирам се от инвестицията в стъкла, които стават и за фф

но даваш същите пари като за 70-200/4L USM

а между тези две стъкла няма ама абсолютно нищо общо - нито като направа, контраст, цветопредаване, бързина на аф, бързина на следящ фокус... че и рязкост.

при еднакви пари.
    е, добре 2.8 към 4. но не всяко стъкло е рязко на макс отворена, както е примерно канонския. така че работата е само дето те спъва с един стоп откъм възможността да снимаш на по-тъмничко. макар че на по-тъмничкото фокусирането с тези стъкла е мъка и търсене на фокуса напред-назад... :(

не го знам това стъкло, и е възможно да не е съвсем така зле на канон. но винаги бих си купил белия обектив при еднакви пари.

за бързината на аф и спецификата на маунта. незнам честно казано. макар да си мисля, че опира повече до контраста на обектива и типа на мотора в него.

11. Не знам 70-200/4, но изработката на Токина е безупречна. И ако съм пред дилемата Канон 70-200/4 или 50-135/2.8 Токина, не бих робувал на марката.

12. слава богу има различни вкусове и различни критерии при всеки човек

токина (палец нагоре)

13. Слава богу че Канон няма такива потребители-скрънзи като мен...

14. Трябва потърси кадри с Токината. Изглежда много добре изработена. Покритието е като на Сигмата - леко гумирано и страшно удобно за ръчна настройка. 2.8 си е прилично. За Пентакс потребителите би било много добра инвестиция. Дори се сещам за един човек, снимащ с Токина по сватби и заслужаващ нещо по-добро. За Канонци не мога да кажа нищо. Те са друга планета.

15. Тази Токина я няма за Пентакс, Ети. Това е прототипа на новото пентакско стъкло със същите показатели.

Елена каза че на концерта имало един фотограф със старата 80-200/2.8 Токина.

16. О ясно. Заблудила съм се. Що пък не са направили... странно. 50-135 са по-универсални дължини от 80-200.

17. 80-200 е за филм, докато този е за цифрова кроп камера и отговаря на зрителен ъгъл като за 80-200.

Защо го няма за Пентакс? За да може последните да продават същият обектив под техното си име за десетина процента повече. Иначе разработката е съвместна, макар и изработката на някой от обективите им да се различава.

18. снимахме днес с токината, която е за канон

има и кадри из офиса. та личното ми впечатление е че оптически е доста доста прилична. пентакския ще е изцяло базиран май на нея както се чува. и ще е с усм и сийлинг, както и малко по-добър мотор.

имам и известни забележки, ама най-добре човек лично да си гради впечатленията. обектива обещава да е приличен.

19. То че от личните впечатления по-добро няма е вярно, но като няма лични и чужди е добре да чуе. Надали обективът ще се продава по нормалните магазини, а до следващата Фотокина има една година. Така че смятам че ще е полезно за всички да чуем забележките ти, Георги.

20. ами иване, както казах оптически явно е избаран, на 100% на безкрайност на мен поне ми беше много трудно да открия кой е 70-200/4L и кой точно е токината. дори и като микроконтраст са го докарали. нямаше възможност да снимаме контра за да видя на екстремни условия как се държи, но от това което видях обектива е ок.

това, което не ми харесва е цената... 1200 лева официална цена за не-усм обектив ми се вижда множко... някъде толкова май е сигмата 70-200/2.8 хсм.

и докато оптически като рязкост да не отстъпва поне видимо от ф.4 на канон, то като аф нямат абсолютно нищо общо... и като направа е малко странен, все едно държиш сигма едно такова скърцащо. никога не бих си го взел спрямо ф4 на канон. надявам се пентакския да е доста по-бърз като аф и да е доста по-солиден като изработка.

21. Tokina AT-X 535 PRO DX 50-135/2.8
    Mount availability: Canon EOS, Nikon-D
    Focal length: 50 to 135mm
    Maximum aperture: f/2.8
    Minimum aperture: f/32
    Optical construction: 18 elements in 14 groups
    SD glass: One elements
    Coatings: "Water Proof” optical coating
    Angle of view: 31° 3’ ~ 11° 8’
    Minimum focus distance: 39.3 in. (1.0m)
    Reproduction ratio: 1:5.89
    Zooming system: Rotary type
    Number of diaphragm blades: 9
    Filter size: 67mm
    Maximum outer diameter: 3.07 in. (78.2mm)
    Dimensions: 3.07 in. (78.2mm) X L 5.32 in. (135.2mm)
    Weight: 29.8 oz. (845g)

Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG MACRO HSM
    Focal Length 70-200mm
    Minimum Aperture F22
    Lens Construction 18 Elements in 15 Groups
    Angle of View 34.3 - 12.3 degrees
    Number of Diaphragm Blades 9 Blades
    Minimum Focusing Distance 100cm/39.4 in.
    Maximum Magnification 1:3.5
    Filter Size 77mm
    Dimensions Diameter 86.6mm X Length 184.4mm
    3.4 in. X 7.3 in.
    Weight 1,380g/48.7 oz.
    Corresponding AF Mounts SIGMA, CANON, NIKON (D)

Хубав обектив е Сигмата, но е 500гр по-тежък и струва 1200$.

Canon EF 70-200mm f/4L USM
    Focal Length & Maximum Aperture 70-200mm 1:4.0
    Lens Construction 16 elements in 13 groups
    Diagonal Angle of View 34° - 12°
    Focus Adjustment Inner focusing system with USM
    Closest Focusing Distance 1.2m / 3.9 ft.
    Zoom System Rotating Type
    Filter Size 67mm
    Max. Diameter x Length, Weight 3.0" x 6.8", 25 oz. / 76mm x 172mm, 705g

Канона е по-лек, но е един стоп по-бавен. Този на 2.8 е тежък колкото Сигмата, а и цената му съвсем друга.

Това е сухата статистика.

22. Не очаквам Пентакската версия да е много по-различна като изработка.

Предполагам че под скърцане имаш предвид шума от мотора, а не триене в частите.

23. както казах някъде нагоре слава богу хората сме различни.

иначе щеше да има един обектив и всички да снимаме с него само. :)

24. Горните спецификации са за хората като мен, които нямат идея от габаритите на стъклата, да си направят извод за какво става дума. Целта не е да умаловажа нечие мнение, а да дам повече информация и база за сравнение. А че кефа с числа/марка не се мери е друга тема.

25. Тази Токина значи е 50-135/2.8 - имате ли линк с ревюта или нещо с коментари и снимки? Вярно, не търсих много, но от първо търсене не попаднах. Горе линка, дето Иван го даде нещо не дава инфо за тоя обектив...

Иначе - на мен ми е странно малко варио точно в този диапазон. За такива дължини на мен поне повече ми допадат твърдите обективи. Ако не става кадърът, се дърпаш или доближаваш с метър и готово. По-интересни са за мен дългите вариота - например всичко над 150 и особено около 200 си има приложение за снимане на хора отдалеч и за някои кадри на стрийт. При под 150мм цялата нагласа се променя, близко си до обекта и трябва контакт с него.

Та някакъв хубав обектив (нов или стар) за такива дължини за Пентакс? Дайте идея - знам за новите DA*, но освен тях нещо наистина заслужаващо си...?

А пък ако ще е гарга... 50-135/2.8 има пентакски DA*, http://www.pentaxslr.com/lenses/lens_50_135
    Друг въпрос е колко пари е, но пък с мотор в обектива, тих и бърз фокус, запечатан корпус...

26. Ако 1200 лева е цената на токината, при щатска цена 999 долара на новия DA* 50-135/2.8 май по-добре човек да събере парички за него...?

27. иване имах предвид, че специално за канон не ми се вижда добра покупка, определено като усещане и аф ме кефи много повече ф4. дори реално ми е излязал повече от 20% по-евтино.

за пентакс обаче ще е друго, сийлинг, бърз аф, при това усм.

въпроса вече опира струва ли си горницата от да кажем сигма 55-200 до пентакс 50-150/2.8. като хич да не е в цената можеш да наместиш 50/1.4 и 77 лимитед. аз лично туристическо зуумче на 2.8 не ща. не ми е оправдана разликата в парите, и разликата в килограмите. като искам светличко, бих предпочел нещо твърдо. да кажем 135/2.8сф, 100/2 усм и т.н.

28. Ясене, Токина 50-135/2.8 и DA* 50-135/2.8 са едни и същи стъкла. Разликата е че Токина продава за Никон/Канон/Сони и моторът. За мен той не е така важен, но за някой е. Както и не на всеки му трябва травел зум на 2.8. За хора които са свикнали да снимат на филм със 80-200, това е аналога за кроп тела.

Лънкът дето бях пуснал вече не е активен. Той не беше към ревю, а към място където се продаваше.

29. Neli
    Member

TAv - този режим поне на мен много ми липсва при канона
    Дали и другите производители ще преценят, че е полезен...

30. Мисля че го има при Д80 на Никон.

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.