bokeh club » тела, обективи

мнения за K 55/1.2

(10 posts)

1. Заглеждам се по предложения за обективи на К-байонет 55/1.2 -- някой има ли по-подробно инфо или лично мнение и опит с тях?

Тези, които се намират, са на цени между 100 и 300 лева в български пари, в зависимост от състоянието. Към 180-200 лева вече са запазените и с чиста оптика и т.н. По-надолу са тия с драскотини по корпуса и подобни.

Моделите варират -- Porst, Yashinon, Revuenon. Доколкото разбирам оптически са идентични, само са брандирани с различни имена. Вътре трябва да е нещо а-ла Карл Цайс Йена. Диафрагмата, доколкото виждам из снимките е с 8 или 9 ламели.

Та някой, в боке-форума, да е снимал с такива? Или изобщо да има инфо?

Posted 1 year ago # Login to Send PM
  2. пример 1 - Porst, 85 евро
    пример 2 - Porst, 70 евро
    пример 3 - Porst, 131 евро
    пример 4 - Porst, 82 евро
    пример 5 - Revuenon 140 евро

Май най-често се намира вариантът Porst.

3. Porst и Revuenon 55/1.2, които са на К са правени от Косина най-вероятно. Тези съшите сега правят Цайс оптиката и Сони лепи етикет на Цайс. Същият обектив го има доста по-евтино на Фуджи байонет.

Yashinon-а е правен от Tomioka, но е на резба. Не съм сигурен че има Porst и Revuenon 55/1.2 на резба, но ако има може би е отново на Томиока. Порст и Ревю са немски марки дето продават японска техника(пак лепят само лепенки). Всъщнст не само японска(Chinon, Cosina, Mamyia, Fuji и други) а и руска и източно немска(Зенит и Практика). Камерите им са добре направени, но са електронни предимно и им липсват дори една механична скорост. Оптиката им е добре направена(имам 55/1.7, 50/1.4, 35/1.8, 45/2.8, 135/2.8 и тем подобни). Елена снима с един Порст 135/2.8 и може повече да покаже. 55/1.2 не съм си взел, защото съм скрънза и го искам за жълти стотинки(тази седмида един замина за 35 евро с развалена бленда, но без обяснение за състоянието).

Най-евтинки и най-често се намират по немско. Тук за менско говорящите едно линкче за Porst:
    http://www.kamera-geschichte.de/files/alle_kameras_uebersicht_d.htm

4. Направих проверка и за резба освен Яшинон и Томиока има само Ревинон 55/1.2.

5. Мерси за инфото, Иване! Аз гледах(-м) за К-байонетни, защото определено е много по-удобно на Пентакс, някак по-стабилно. Пък и винаги има, макар и малки, проблеми с преходник, най-често или не се затяга добре (ако е с махнато ключе, както при мен), или пък греши при меренето. Байонетните Порст са метални отзад, без боя и ще мерят точно на Пентакс dslr. Порст изглежда доста здрава конструкция, поне по снимките, които изравям.

Ревуе-то пък е като че ли със сглобка от типа на Такумарите, с притягащ конструкцията пръстен отпред при челната леща (може и да бъркам, просто не видях снимки с винтове отзад).

Елена, кажи и ти за конструкцията на Порст -- предполагам че е сходна на 135 и 55.

С две думи разбирам че като конструкция на тялото са си добре. Тези дето се продават, са си запазени, значи не е имало и много драми с ремонти, профилактики и поправки насам-натам.

Много малко снимки намирам, правени с обективите. Че фокусът е много плитък е ясно, по-скоро ми е интересно как се държи в дефокус. Нещо цайсово е определено, то се и предполага.

Иване, ти снимал ли си с такъв, попадал ли ти е?

6. Не съм снимал с 55/1.2 и не съм го държал в ръка.

Това че в момента Косина прави Цайс, не значи че 55/1.2 има нещо общо с Цайс. Косина е правила и не така добри неща. Зависи кой го поръча и на кого иска да го продава и за колко. Могат да се дадат примери с Вивитар, които са поръчвали от един и същ производител неща, но в зависимост от материалите продукта е напълно различен. Много интересно интервю с шефа на Косина има тук.

Вариантите на Ревенон за ПК са по-пластмасови, защото са правени доста по-късно. Имат една камера Solar 100, която се е продавала с него. За друга в момента не се сещам. Докато варианта на Порст се е продавал с АМ и OCN/OC моделите, които са доста по-често срещани. Те са аналогични на Косина CT4 и CS3 върховите модели на Косина за ПК. Не бях забелязал от къде идва солара на Ревю: Cosina E1 SOLAR

Изобщо Косина е една от най-интересните фирми за мен. Като патерица на Пентакс през годините. Правили едни от най-интересните камери за резба и байонет и сега избрани да продължат живота на легендата Цайс. За съжаление малко хора знаят това и си мислят че Сони са тези дето "правят" нещата на които пише Цайс. Заради това Сони ме дразнят толкова много и всеки път като се сетя за тези кърлежи започвам да бълвам змии и гущери по техен адрес.

7. Ето какви интересности имат Косина: 40/2.5

Някой колекционер го взе под масата, защото продавачът не знаеше какво продава... Срещал съм обектив със същите данни на Цайс. Не знам дали имат нещо общо. Много е трудно да се намери нещо по мрежата за Косина. Затова са ми и такава слабост... То май и за Цайс е така. Хората предпочитат да говорят с продуктите си, а не като Сони да вдигат врява с чужди неща... Някой хора тук имат Цайсове и ще е интересно ако споделят интересни линкове скрити под повърхността на гугъл.

8. Подхвърляш поне две нови теми. И преди тук си казвал за Косина, но сега зарибяваш. Готини неща. А Косина Е1 Солар е със слънчеви батерии, много хитро и супер-удобно за потребителя. Много интересни теми се отварят, нещата определено са по-многообразни и по-интересни отколкото изглеждат на пръв поглед; мерси ;)

9. Ако човек се разрови навсякъде ще изскочат интересни теми.

Преди малко Елена каза че е пристигнало това: Порст 50/1.7 Макро. Това стига до 1:3 и като гледам направата е от времето на Солара. Доста странен обектив отново.

ПС: Целта ми е да споделям информация която намирам. То смисъла на информацията е споделянето и.

10. Малко се увлякох с хипотезите... Този обектив е доста по-стар от Солара, защото е на резба, а Порст спират да продават резба около 1980-та.

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.