bokeh club » фотки

уеб фото галерия софтуер

(10 posts)

1. От доста време се каних да пусна нещо като уеб. След оглеждане какво ползват хората пуснах ей този фотоблог на Pixelpost:
    http://gylybarnik.net/photoblog/pixelpost/index.php?x=browse&category=3
    сканирани с посредствен скенер от снимките в 10/15. Снимани с Минолта ХД7 и Супер Такумар 85/1.9@2-2.8 на Агфа Портра 160 с изтекъл срок на годност. Приема се всякаква критика и мнение.

Бих предпочел обаче да не е точно блог, а тематични галерии. Не че тук не може, но някак не е точно това което си представям. Бих предпочел да е нещо, което да може да се качват различни размери, да може да се качва и без интерфейс(малко бавно е с този интерфейс). Ще се радвам да ме насочите към нещо подходящо за мен или просто това, което ви харесва на вас. Благодаря!

Posted 11 months ago # Login to Send PM
  2. Oooo две дами. Най-накрая да видим малкия мишок;).

На мен ми допадаше simpleviewer (http://www.airtightinteractive.com/simpleviewer/). пак е free, но не съм го тествала за теми, като гледам 2-рото демо, не знам дали има шанс да се сложат различни теми, или просто едно заглавие. Трябва да се поразровя и за други варианти.

3. на мен уордпрес ми дава най-голяма свобода с най-улеснено управление. въпреки, че не е точно фото-софтуер.

варианта да качиш голяма снимка и да покажеш в пост само тъмнейл с линка към оригинала отнема точно няколко секунди (за ъплоад предимно).

4. Хей, честито за рожбата :) Да е здрава и да те радва!

От другата част на темата не разбирам :Р

5. Благодаря, Косьо!

Георги, става дума да има тумб, 750/500 и 3000/2000 например. В момента намирам само две нива. Фото софтуер не беше правилната дума. Не става дума за флашове и тем подобни истории. Ще погледна това което сте ми препоръчали.

6. Аз доскоро щях да препоръчам Drupal, има много възможности да се настрои точно така. В моя сайт в момента всяка снимка се пази в три размера, оригинален, един смален и тъмб. Всичко е настройваемо, може и 20 да са размерите. С повечко грижи Друпал може да стане таман, той си има огромен брой възможности.

Но сега съм вече на друг акъл и бих препоръчал написване начисто с някой фреймуърк като Django или Rails или Pylons. Истинската свобода на разработка е там, при готовите CMS-и винаги идва момент, в който си ограничен и няма мърдане.

Разбира се, ако е съвсем типично като функционалности и е само еднотипно, като блог или фотоблог, тогава най-добре WordPress или Pixelpost/Folderblog.

Това за качването не те разбрах...

7. а, да и честито за бебока :)))

не говоря изобщо за флаш, или пхп. казвам като начин на функциониране и настройка, изобщо начин на ползване дори от човек, който си няма идея от пхп то уордпрес за мен е повече от перфектно.

8. Благодаря Георги!

Това за качването не те разбрах...

Имах предвид Ясене да качвам снимките с фтп и да стартирам скрип който да ги индексира и след това редактирайки някакъв файл да кача коментарите, таговете и всичко останало. С този интерфейс на pixelpost нещата стават бавно.

9. Иване, честито и от мен! Живи и здрави да сте всички и много да ви радва! ;))

За качването -- обикновено ако има възможност за качване през уеб, няма удобен начин за качване по ftp и обратно. Ако през ftp ти е по-удобно, има доста на брой галерии, които работят с файловата система директно. Качваш си нещата в папки, галерията индексира и готово.

Например Photon, Bins, iGal, jigl, llgal, Lazygal.

Повечето за генериране работят от команден ред, не зная дали само ftp имаш или може да си пуснеш и ssh. Разгледай из линковете където има демо, примери или галерии на авторите, има доста и различни сайтове.

10. Благодаря за пожеланията и линковете, Ясене!

Имам и ssh. Имах предвид просто протокол от тип команден ред. Ще хвърля едно око на примерите.

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.