Бях загубил желание да снимам и сега като ми идва пак гледам тук се поизпразнило????
А беше доста приятно местенце по едно време.
Сега ми е дошла муза за среден формат, с удоволстие бих си поговорил с някои на темата:)
bokeh club » тела, обективи
Нещо се е поизпразнило гледам :))))))
(18 posts)-
Posted 8 months ago # Login to Send PM
-
Некст, ако имаш неща със среден формат — давай! И мен ме зарибяват, макар и само с думи засега — Йовко все ми разправя за неговите снимания.
А иначе — не се е изпразнило, има редовни посещения както преди, даже бавно, но постоянно посещаемостта се качва. Просто нямаме нови теми явно или хората са в предпразнично настроение и не им се пише, предполагам ;)
Posted 8 months ago # Login to Send PM -
Много се чудя какво да си купя. Засега съм се спрял на един двуок ролеи.
Mного приятна и спретната машинка и можеш да снимаш от ръка на съвсем бавни скорости. Това е на 1/8 или 1/4 — понеже няма ексив :)))) не е много ясноhttp://photo-zona.net/images/user21953/album7532/large/1195944952_pdyk9429_A003.jpg
http://photo-zona.net/images/user21953/album7532/large/1195945063_yyhq8657_muu.jpg
Posted 7 months ago # Login to Send PM -
Нещо не успях да кача снимката, качи се като линк. Не работи бутона ли????
не успях да кача снимката, качи се като линк
Би трябвало да стане, за картинка ползваш бутона "IMG", а не "Link". Но тези снимки са огромни, не стават за вграждане в самия форум — може затова да ти ги е сложило като линкове. Няколко пъти по-широки са от дизайна на форума, няма как да се сместят, а и са големи файлове — затова като линк хората да ги отварят отделно ;)
Мен ме кефят, а и ти си успял да се справиш с фокуса, макар и на тия бавни скорости; предполагам, че е друго усещането да фокусираш с шахтов визьор;) Кадрирането в квадрат също е нещо съвсем различно.
За това какво точно като техника — аз лично нямам никаква идея, само гледам такива кадри, не отбирам иначе нищо :) Айде другите — някой с опит в средния формат да каже ;)
Средният формат е тежък труд :))) Обаче резултатите дават много кеф! Некст, завиждам ти за мерака, Ролей е добра идея, вижда ми се възможно най-"компактен" и е удобен за работа, а затворът как тихо мърка... Добри са фотките, втората особено ми допада с нестандартната гледна точка.
С наближаването на Коледа винаги е лудница, иначе не се и съмнявам, че наминаваме от тук... само време няма да пишем, сякаш и желанието не стига само:)
Иначе и мен ме кефят резултатите, но и аз не отбирам от техниката. Да виждаш в квадрат си е супер зарибявка. Само малко да беше понамалил качените:).
Както и Ясен е казал, шахтата е мания. Имам един 35mm SLR Ricoh с двоен визьор и снимането на портрет е невероятно изживяване за мен. Това, разбира се е съвсем друга бира: светъл визьор и тих затвор. Бих определил двуочките като стрийт-камера (виждал съм дядовци да се разхождат с двуочни Яшики на врата). Не знам кой Rollei си пробвал, но те сега продават Sinar-и с цифров гръб за около $5-10K. Основният им недостатък за мен е липсата на теле-диапазон (май някъде докъм 85mm еквивалент на 35mm). Другото нещо, което на мен не ми харесва, е форматът: не мога да снимам/виждам нещата в квадрат. Не си спомням да има правоъгълни двуочки и ако има бих желал да пробвам.
Даммм ... това с квадрата си с малко тегаво.Днес си седя в едно заведение и гледам снимките по стените.Най-приятни са 6/7 след това 3/2 и квадрата най-зле.Поне аз не мога да си вместя възгледите в него.Хубавото му е сякаш само това че и лекота можеш да го кропнеш до други съотношения.
Интересува ме дали не е по-добре да си взема едно Хаси или да си остана на идеята за двуок РолаиPosted 7 months ago # Login to Send PM -
Като знам че си по Цайс, Хаси е твоят избор. Само дето цената е няколко пъти по-висока от тези за 35мм. Не ми харесва и отношението на Хаси. На Фотокината щандът им беше само за богоизбрани (закрито и не предлагаха никакви брошури, а само бонбончета с тяхно име). За голтаци като мен е ясно, че няма да си вземат Хаси, но не пречи да погледнем малко какво се предлага. Та ако си от богоизбраните, скачай там. С 1% от вложенията за Хаси ще можеш да правиш прекрасен стрийт с някоя двуочка. Хаси е за хора дето правят пари и не им върши работа 99% качество. Това е система предимно за студио. Мисля че Мамия/Пентакс за среден формат е по-бюджетното решение и това което ми допада повече. Оставяме настрана квадрата и че Хаси го зарязват с много повечето цифрови гърбове с 4/3 пропорция.
Аиде да ми е честит двуочкото.Днес ще разбера какви ги върши - като ми сканират лентите:)
Честито! Дай малко инфо кой е модела и как се държи.
модела е 80/2,8 с обектив шнаидер .......
много приятна машина, направо съм влюбен, а снимките са ...... започвам да разбирам за какво става въпрос в средния формат - все още повърхностно , но кефа е голямPosted 7 months ago # Login to Send PM -
Хей, Некст, добре дошъл в клуба значи :)
Хайде да се видим тия дни да покажеш придобивката?Posted 7 months ago # Login to Send PM -
Няма проблем - даже с кеф ще го пробвам срещу мамията.Не за да си доказваме кое е по-добро а за да има повод да похабим някоя и друга лента.:))))
Хубаво :)
После можем да направим и някое копие да сравним.
Но май ще бъде догодина, че за Коледа не съм в София.По тоя повод - весели празници на всички и за много успешни снимки през новата година!
Posted 7 months ago # Login to Send PM
Reply
You must log in to post.