bokeh club » поддръжка

new member - peterst

(10 posts)
  • Started 7 months ago by turin
  • Latest reply from nexttime

1. Представям ви peterst.
    (има прилика в никовете с peters, който вече е клубар)
    Петър изпрати следните снимки за преглед. Малко повече от изискваните десет са, но предлагам да не избираме сред тях и затова пускам всичките. Пак е това време, настанете се удобно, отделете си време за снимки и заповядайте:

1:

2:

3:

4:

5:

6:

7:

8:

9:

10:

11:

12:

13:

14:

15:

16:

Posted 7 months ago # Login to Send PM
  2. За мен 6 и 12.
    Понеже трябва да има злостна критика — да спомена няколко думи. Разбира се това е лично мнение и не трябва да се гледа на него сериозно.
    Та значи в духа на този клуб — фенове на мазното — снимките са ОК. Има мазня. Но на мен не ми допадат центрираните портрети особенно в хоризонтален кадър. За стрийт не мисля че "мазното" е подходящото изразно средство, по-скоро е изключение с което трябва да се борави добре премерено. Пейзажите... ами... по-скоро не. Този с ангелското було ахаааа, но жиците преебват нещата. Морето е трагедия абе...

А за 6 — имам и там забележки, но мисля че това е крачка в правилна посока и трябва да се насърчава, а не да се критикува.
    12 — тя ми е фаворит. Ако беше снимана лекоооо в дясно за да се вкара горния ъгъл на китарата повече в диагонала, ако беше избягната долната (дясната) ръка на китариста и фокусът беше точно върху лявата ръка, а тя да беше леко надолу и леко вляво (златно сечение), та ако ги нямаше тия бих помолил за по-голям файл да си я разпечатам голям размер.

От мен Добре дошъл

3. Добре дошъл от мен :)

4. Явно съм се объркал с близките никове на двамата последни клубари.

Хубаво е да има хора като Некст, които да имат изявено мнение. Не съм съгласен че мазното няма почва за стрийт. Ако правиш стрийт с 35мм и по-широко да, но ако снимаш с теле искано или не то си се получава и в повечето случаи ми допада и помага за снимката. От твоите Некст подобна е джудистката/каратискатата. 14 ми е фаворитът от стрийта. Съгласен съм, че останалите страдат от централност, но има емоция.

От портретите 9 ми харесва. 11 ако беше малко по-широк обективът щеше да е по-добре.

За китарата съм съгласен донякъде с Некст за композицията, но за фокуса и така си е добре.

Добре дошъл!

5. Аз често снимам стрийт заедно с peterst и сме говорили много за нещата, които търсим във фотографията. Също така съм и виждал много от снимките му, затова мнението ми определено не е безпристрастно, тоест по някакъв начин, дори и сам да не разбирам как, съм предубеден ;)

Моите любими от тези тук са 9, 13, 14 и 15.

9 е страхотен момент — зная, че малки деца се снимат много трудно и трябва много бързо човек да изгради моментната близка връзка с хлапето. Нещата стават за секунда, максимум две; за това време човек, дори и да е познат и близък на детето, трябва да намери кадъра и веднага да го направи. Не е само до светъл обектив, бърз автофокус и т.н. — за да се снимат така деца, светът просто трябва да се усеща както те го усещат в този момент.

13, ако помня добре, трябва да е с портретен такумар, но нещо не ме грабва дефокусът. Peterst има доста други кадри, където с бокето се гради цялата снимка и може да е "размазващо". Тук ме грабва позата и излъчването на момчето, което за да се "хване" сигурно също е било въпрос на секунди, и страхотният наситен червен цвят.

14 и 15 са от филмовите кадри. Всичките на филм ми харесват, манияшко е даже и това нарочно оставяне на дефектите от сканирането — създава приятно, меко и някак отнесено, носталгично усещане. 14 е грабваща като композиция, крачещото хлапе прави целия кадър. И макар да има много на брой смущаващи композиционно неща, с участието на това крачещо хлапе всички те отиват далеч на заден план и "грешките" в тях веднага стават положителни неща. Стават нещата, които да дърпат погледа от свръх-натоварената и наситена фигура на хлапето и така балансират кадъра. Кефи ме — и сто на сто пак е била ситуационна снимка. Аз също си падам по candid-фотографията, а съчетана със street е направо мания.

15 също е в тази графа. Такъв поглед, такава поза, такова излъчване — просто е кадър, който не може да се повтори. Да, сигурно може да се направи десет или сто пъти по-добре технически, като снимка, но като уловен кадър е един път. Даже се чудих дали точно 15, със скейтборда, да не я кажа първо като най-най.

Другите също ми харесват, като цяло нямам нещо негативно за казване, затова споменавам само четирите, които ме грабват.

И аз бих спорил с nexttime, че дефокусът в стрийт-снимането също си има важна роля. Но най-добре е някой път да се съберем клубарите и да обсъдим, гледаме снимки и снимаме заедно — иначе така, тук вече по-отдавнашните клубари си знаем описаните в текст вкусове. Тоест може би next прави по-добър стрийт без мазане; аз например може би наистина ползвам дефокуса, за да се "спася" от трудности в кадрите. Просто различни подходи са, а и различни вкусове.

Аз съм "за" peterst да участва активно във форума; добре дошъл от мен ;)

6. Фаворит 9. 10, 15 - заради уловеният момент и емоцията, 11 - както каза Иван, един широчък и светъл обектив би свършил перфектна работа или просто да се беше отдръпнал малко. 14 ме кефи момента, само остатъка от пича от дясно ме дразни и светлината е в повече. Бих обърнала в B&W.

За дефокуса в стрийта - абсолютно ЗА. Искаш ли акцент, промъкващо се послание м/у редовете... това е. От един стрийт с дефокус може картина да направиш. Обичам и геометрията и чист кадър без дефокус, обичам и дефокуса. Всичко си е до усещане.

Добре дошъл!:)

7. Включвам профила на peterst. Честито и добре дошъл!

Вече цялата функционалност на сайта трябва да ти е достъпна, ако има проблем ми пиши или на лични тук, или в джабер ;) Също така ако искаш под името ти да пише нещо, изпрати ми с какво да сменя подразбиращото се "photoclubber".

8. благодаря за приемането, а в най-скоро време ще пусна и нещо за електрическия стол, защото той е едно от нещата, заради които ми харесва тук.

9. От това което си показал, а имаш и доста по-добри неща, за мен 7 е супер фотка с много особено настроение и излъчване, 1 също много ми харесва с естествената емоция :)
    Успех!

10. Идеята с виждането за стриит ми харесва - даите да мислим конкретна организация

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.