Знаем вече за K20D и за обявените два нови DA*-обектива, 200/2.8 и 300/4. Един K20D с красавеца 200/2.8 според мен е нещо, дето определено си заслужава, макар откъм парички това сигурно доста време няма да е вярно.
Пуснаха и новината, че ще го има и обещаният миналата година трети DA*-зуум, 60-250/4. С него ще станат общо 5 обектива с вграден мотор и постоянен ръчен фокус. И все пак 200/2.8... :P
Това, което на мен ще ми е интересно е дали най-голямата новост в к20, сензорът CMOS, за който се чува тук-там, че бил доста кадърно направен, с много добре изолирани пиксели, е наистина добро попадение. За това ще трябва да изчакаме истинските серийни бройки и по-сериозни ревюта. Добре ще е, ако наистина например шумът на к20д на 3200 исо е като този на истДЛ на 800 исо. Много хора не вярват, но истДЛ е страхотен апарат и отношението му функционалност/цена е едно от най-високите, ако не и най.
Та мен принципно ме радва, че след истДЛ Пентакс вървят все в правилната посока. Имам предвид к100/к10 с въвеждането на нови неща и сега к200/к20 със затвърждаването им и внедряването им в по-ниските и по-евтини модели (например к200 е запечатан, което е "нетипично" за класа му, но си е готска екстра).
Другото, което ме радва е, че един от обещаните за тази година нови обективи е SDM DA* 55/1.4. Това ще е второто ново нещо след к20, което ще си заслужава чакането на ревюта. ;)