bokeh club » говорилня

Пентакс — извън FF-надпреварата?

(9 posts)
  • Started 4 months ago by turin
  • Latest reply from turin

1. Според B&H новите Pentax SMCP-DA* 300/4 SDM и SMP-DA* 200/2.8 SDM не са съвместими с пълнокадрови фотоапарати.

http://urltea.com/2zxz — 300/4 в B&H

http://urltea.com/2zy0 — 200/2.8 в B&H

От една страна имаме много слухове из форуми, че DA* 200/2.8 е със същата оптична схема и конструкция като стария пълнокадров FA* 200/2.8 и че DA* 300/4 е подобен (макар той да няма пряк аналог от старите серии; старите 300мм обективи се различават по всички показатели — елементи и групи, диаметър, минимално фкусно и т.н.).

От друга страна имаме черно на бяло от един от най-големите магазини за фототехника, че 300/4 и 200/2.8 са проектирани за кроп.

Ако се доверим на B&H и вземем предвид винетирането на почти всички останали нови обективи на Пентакс, когато са поставени на филмово тяло, заключението че просто няма начин Пентакс да се е подлъгал по надпреварата за FullFrame не издържа.

Лично аз ще съм много доволен, ако продължат да са концентрирани в качествена кроп-система и не тръгнат да правят две системи едновременно. Едната — сегашната 1.5 кроп и евентуално нова, пълнокадрова. Има доста пълнокадрови решения, съвсем прясно е инфото за новия апарат на Сони например, има и концептуално различни решения, като системата 4/3 на Олимпус. Много е вероятно Пентакс да решат да доразвиват 1.5 кроп-системата си, от която всъщност няма сериозни принципни оплаквания от пентаксците из форумите в Интернет.

Posted 4 months ago # Login to Send PM
  2. От друга страна имаме черно на бяло от един от най-големите магазини за фототехника, че 300/4 и 200/2.8 са проектирани за кроп.

Note! Not compatible with "full-frame" (35mm size) cameras предполагам е основанието за написването на горното.

Не бих казал, че коментар под чертата на магазин, та бил и най-авторитетният, да е добър източник на информация за обектив.

Ако се доверим на B&H и вземем предвид винетирането на почти всички останали нови обективи на Пентакс, когато са поставени на филмово тяло, заключението че просто няма начин Пентакс да се е подлъгал по надпреварата за FullFrame не издържа.

Не е от най-ясните ти изречения.

Лично аз ще съм много доволен, ако продължат да са концентрирани в качествена кроп-система и не тръгнат да правят две системи едновременно.

Не мисля че Пентакс ще скочат необмислено към фф, ако въобще го направят. Лично аз се притеснявам повече от това, че Пентакс се хвърлиха в надпреварата за мегапиксели. Освен че шуми повече, изисква и нова оптика, която да напълни тези пиксели. На един снимащ за кеф не му трябва да копира платна. Разбирам стремежа да се продават нови продукти, но не го намирам за напълно коректен.

Искам да си изясня твоето отношение към ФФ, за което ще си позволя да ти задам няколко въпроса:
    Колко ДА обектива(или други като тях за кроп) имаш?
    Какви широки обективи ползваш на цифровата си камера или на филм?

3. tarzan-е, заради твоите такива писаници аз не пиша в този форум. предполагам и други хора спряха да пишат тук по същата причина.

ако ще си избиваш комплексите и ще се заяждаш - съжалявам, но аз няма да присъствам на такова място. ще помоля админа да ми изтрие акаунта и да ми забрани 3-те ip-та, от които влизам.

не исках да влизам в личностни борби, но някой трябва да ти го каже в очите и бъди сигурен, че и на живо ще ти го кажа, ако се видим. фотографията е удоволствие от снимане, удоволствие от споделяне на снимки и информация, на споделяне на самият кеф от снимането.

лично ти се заяждаш във всяка тема и си налагаш мнението и целиш единствено заяждане. не, мерси. ясен ако мълчи, аз ще напиша. кой с какво снима няма значение. той какви обективи има - също няма значение. ти си този, който си хвали старите бангии и ако някой каже нещо лошо за такумар (имам 4 у нас, 2 са купувани от твоите хора в стара загора, ако това ще те направи щастлив) или пък за някое друго старо стъкло, ти веднага скачаш.

тръгна се от 18-35 на пентакс, че е по-добър от твоят скапан флектогон. ти скочи, сякаш си приготвил тира с флектогоните и аз като препоръчвам нов автофокусен и с доста по-добър диапазон обектив и твоите продажби ще спаднат. пуснах ти таблица и за визьорите, но за тебе пентакс мх има най-дъбест визьора и няма ново тяло, което да е по-добро.

сори, баце, ама аз живея в 21-ви век. имам споменатите такумари + още няколко стари стъкла и колкото и да са хубави, ама нищо общо нямат с новите автофокусни модели. ако те интересува, имам пентакс 31/1.8 и 77/1.8 лимитед, които сигурно са по-зле от такумар 35/2 и 85/1.8 :) снимах с фа*85/1.4 и д-фа 100/2.8. съжалявам, такумарите ги подарявам вече. не струват :)

и аз имам въпрос към теб: колко обектива си купил с цена над 100 лева? :)

ако до довечера не ми изтрият акаунта, сигурно ще прочета през рсс отговора ти :-)

едит: оправен словоред и липсващи думи.

4. и да не пропусна: ясен има възможността да снима с 16-45/4, 31/1.8 лимитед, 50/1.4, 70/2.4 лимитед, 77/1.8 лимитед, фа*85/1.4, д-фа 100/2.8 макро и по всяко време аз и приятелите ни ще му ги дадем да снима. а ти? ще снимаш друг път с такива обективи :)

не е нужно да се заяждаш на тема финансови възможности (иконка за пръст надолу). грозно е, много грозно е твоето (пак пръст надолу)

5. Въпросът не е в това кой какво има. Това е въпрос за колекционери. Въпросът за истински аматьори (любители) е "какъв обектив ще си купиш, за какъв би събирал пари".

Пентакс просто нямат цялостна система в момента. Да, имали са навремето, но днес нямат. И наистина примерно 80-200/2.8 ФА-звезда е страхотен обектив, но като погледна цената му и веднага си казвам "айде нема нужда, мерси, айде у лево", защото за по-малко пари може да се намерят подобни решения на Сигма и други трети фирми. И обективът ще е НОВ. Ще е от магазин, ако щете.

Има и любители, които са по-скоро колекционери, но не говорим за това надявам се, говорим за снимане, а не за събиране на стари обективи.

Да, наистина Пентакс едва тази година започват да дърпат лека-полека напред с нови обективи. Най-накрая обещаха няколко обектива и започват да ги пускат. Нови. Не искам да купувам FA с мотор в тялото, когато има нови решения за автофокус.

6. А пълният кадър? Пълният кадър е зарибявка, точно както са мегапикселите. Смея да споря даже, че мегапикселите са по-малкото "зло" от надбягването за по-големия формат.

С Йовко си говорихме преди седмици, след мейкинга на първата сесия на СимпълСтудио. Той каза нещо много интересно тогава — Никон вече могат да правят и среден формат, ако им скимне. Проблемът технически е с диаметъра на байонета. Но това е решимо и както днес има Никон Д3, който "поема" кропнатите стъкла и си "смалява формата", за да снима с тях, така като нищо може след няколко години да има апарат, който да може да "поема" средноформатни обективи и да снима с тях на среден формат. А когато се сложи 35мм-во стъкло или кроп, да си "свива" матрицата и да снима с тях. Без "приравняване", без никакви разлики и компромиси.

Ето това е пример за надбягване за големина на формата. Никон вече го правят с Д3. И ще го правят още повече.

Мегапикселите? Мегапикселите са си супер, какво им е? Ама много са ми... ми не са ми много, супер са ми. Днес файловото пространство поевтинява постоянно и носителите намаляват размерите си. Дискове, флаш-ки, хостинг в уеб — все по-достъпно и по-евтино и по-малко.

Мегапикселите трябват, за да има възможност за обработка. Ако нямам мегапиксели, дори и хич, ама хич да не ми шуми матрицата, пак нищо не мога да направя като хората. Мегапиксели трябват, за да могат да се "загубват" в обработката.

Матриците на dSLR са достатъчно добри, за да не се сравняват със сапунерките отпреди две-три години. Пентакс К20Д например има по-голяма матрица, вярно е — но с него може да се постигне по-качествена снимка при крайна дължина, да кажем 2000 точки по дългата страна. След обработки, всякакви подобрения и влошавания на качеството на изображението. Има хора, които нарочно "мажат" в търсене на художествен ефект, има такива, които търсят максимална рязкост и т.н.

Мегапикселите са си ок. Всеки наживо се е съгласявал с мен, че ако евентуално в някой случай му идват в повече, винаги може да превключи да снима на по-малко мегапиксели, например. И че носителите са евтини и т.н.

Така че айде да не се заяждаме. Всеки си споделя впечатленията и отношението към нещата. Това е форум, не е съд. Площад, мегдан, седянка, пазарище, "сред село", стъргало.

7. Това разбира се беше чисто теоретична дискусия, но съвсем реален факт е, че за D3 форматът се превърна просто в опция от менюто... при това маловажна, понеже апаратът сам си разпознава обективите...

8. Не виждам смисъл от продължаване на престоя си тук. Моля профилът ми да бъде деактивиран.

Posted 3 months ago # Login to Send PM
  9. Профилите на peterst и tarzan са изключени по техни лични решения.
    Ако и когато решите да участвате пак тук, обадете ми се да ви активирам профилите отново.

Posted 3 months ago # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.