Като е все едно защо Канон правят един визьор на 350Д и друг на 20Д? За да пръскат пари или за гъзария... Или канонци снимат главно МФ. Да оставим настрана, че удоволствието да погледнеш света не през тунел не се заплаща и с най-добрия АФ и най-острите снимки. АФ не прави снимката, а този дето гледа през визьора и решава как да кадрира и кога да натисне копчето. Това става по-лесно при хубав визьор. Кажи къде не си съгласен?
bokeh club » фото-новинки
Инфо за новите три обектива на Pentax
(40 posts)-
Posted 1 year ago # Login to Send PM
-
удоволствието е различно и има смисъл в хубавия визьор, имах предвид че на един истдл ако сложиш 77 или 85 все тая дали визьора не е като на к10д или като на 1ва серия на канон. същото е и с канон.опитах се да кажа, че за любителско снимане инвестиция в тяло, което губи 35% годишно от цената си може би не е най-доброто решение. още повече като можеш да "прогледнеш" с някое хубаво стъкло с тия пари.
разбира се това е лично виждане, както вече казах.
Posted 1 year ago # Login to Send PM -
btw, вчера се мотахме трима човека - един ДЛ, един ДС и едно к10. е на ДС визьорът беше почти като на к10 като размер, обаче на ДЛ беше по-светъл от на ДС (к10 беше най-добре и по двата параграфа). не мисля, че има някаква ясно изразена и особено видима разлика в трите визьора, съвсем сериозно. дори на к10 МФ си е относителна мъка, според мен.
Всичко което пиша Георги е също само мое мнение, базирано на опит и следене на пазара.
Кое тяло визираш че е загубило 35% от цената си за една година? К10Д струваше 900евро като го пуснаха и сега е 780евро. Да не би К100Д да е по-малко паднало? От около 600 сега е 430. Средният клас тела падат много по-малко като цена от долният клас и се продават по-лесно втора ръка, защото тиражът им не е толкова голям и предлагането не е голямо.ДС съм държал само на Фототкината преди три години и К10Д миналата година и не мога да говоря за тях. Определено мога да кажа че МФ на истД е много по-лесно от К100Д с ф1.4 стъкла. Визьорът има поне 4 важни за мен параметъра: покритие(coverage), увеличение(magnification), светлота(brightness) и контраст за фокусиране(последните два са главно функция на фокусиращата пластинка). Първите два и последните два са в обратна пропорция: ако подобриш единия влошаваш другия. По-подробно с примери в новата тема.
чакаме :)
това ще е наистина полезна тема :)
Само за ориентация, да вмъкна друга тема, в която ставаше дума за визьори -- Pentax istD и етикета viewfinder.
И аз ще чакам отделната дискусия, темата за визьорите и на мен ще ми е интересна и полезна ;)
иване днес мога да си купа к10д с 2г. гаранция и ддс за 1300 лева
това прави 665.98 евро, което прави -26%, всъщност е леко повече защото тука при старта беше повечко от 900 евро с ддс, а и периода реално е около 10 месеца.за същото време 85 fa е дигнал цената си сигурно с 10%.
Има значение и визьорът, и оптиката, и този дето ги ползва. Аз тръгнах от оптиката. Всеки си знае златната среда и си търси момента, в който да атакува пазара. Не сме паралии и си гоним интереса, макар понякога да вървим по границата на разумното и лудостта. Нормално е да падат по този начин цените в долния клас. За една година не само на Пентакс, ами и на Канон, Никон, Оли и Сони 10МП камери станаха на по 700$. За миналата година има над 1мил. dslr камери продадени, за 2007 се очакват цифрата да скочи на 2мил. Това е, живеем в консуматорско време. И аз се питам, другата година, каква ще я дробя с тялото и обективите. Дали след 77-цата (живот и здраве), ще посегна към ново тяло и DA 16-50, които лятото или есента ще ми дойдат на 1100$ прогнозируем таван или ще се насоча към нещо широко лимитед - 21-ца, на повече от прилична цена в момента или 31-ца, чиято цена се очаква да падне края на 2007, като което и широко стъкло да избера, ще мога да ползвам на slr тяло кефейки се на визьора. Та в случая, ще изчакам и ще видим. По-склонна съм да забавя ъпгрейд към тяло, освен ако не съм притисната от обстоятелствата.
The Pentax DA 21mm f/3.2 Limited Lens is an extremely thin, compact and light-weight wide angle lens, designed exclusively for Pentax digital SLR cameras. This lens measures only 1" ( 25mm ) long, and weighs a mere 4.9 ounces ( 140 grams ). This versatile angle of view produces natural images with a moderate perspective and an expanded depth of field (or a wide in-focus area), making it ideal for many different types of subjects and occasions, including snapshots, landscape, travel photos, and architecture. The image circle in DA-series lenses is designed to perfectly match the 23.5mm x 15.7mm size of the CCD used in Pentax digital SLR cameras to optimize camera performance. This design also contributes to a drastic reduction in size, weight and production cost, compared to 35mm-format counterparts with similar specifications.
За съжаление няма как да се сложи на филмово тяло или по-точно ще личи доста по краищата.
Може би така съм се вторачил във визьора, защото оптика имам и за щастие още не съм се поблазнил със сребърната серия.... Та все още търся цифровата камера, която да ми даде удобствата на филмовите от втората половина на 70-те...
Mersi, пак съм бляла или по-скоро ме е мързяло да чета, както винаги. Е тогава нещата стават дори по-прости за мен.
Posted 1 year ago # Login to Send PM
Reply
You must log in to post.